Kruškovac (liker od kruške) najbolji recept (2024)

Liker od krušaka ili kruškovac tradicionalno je piće na našim područjima. Često se priprema s ciljem kako bi se očuvali ubrani plodovi krušaka u najfinijoj rakiji.

Ovakav način pripreme plodova u rakiji je ujedno i zdrav, a mnogi smatraju da je poput likera od oraha, krušaka u crnom vinu i liker od zelenih oraha, i liker od kruške ljekovit.

Karakteristike kruške

Kruška (lat. Pyrus) zapravo spada u porodicu ruža, a srodna je popularnim jabukama i mirisnim dunjama. Poznato je više od 1.000 sorti, a plodovi se mogu razlikovati po okusu, boji, veličini i obliku. Potrebno je znati da se razlikuju i po dužini skladištenja.

Možda i najsočnije u svojoj porodici i jako slatke kruške često se u desertima, zimnici i pićima, koriste umjesto šećera kao prirodni zaslađivač. Moguće ih je jesti sirove i kuhane, tekstura je dosta zrnasta i izrazito mekana.

Plod kruške raste na drvetu, a može se naći i u prirodnom (divljem) obliku u šumama, no u novije doba uzgaja se u voćnjacima i vrtovima, a industrijski i na plantažama.

Kruške za preradu

Plodovi krušaka koje ćete koristiti za pripremu likera mogu biti iz ljetnih ili zimskih sorta. Bitno je samo da budu zdrave, zrele i mirisne, jer tako će i vaša rakija biti bolja i kvalitetnija. Najčešće se za izradu likera koriste sorte Abata, Santa Marija i Viljamovka.

Abata

Abata je kasna jesenska sorta kruške, podrijetlom iz Francuske, udomaćena je i u hrvatskim voćnjacima. Jedna je od najkvalitetnijih sorti zahvaljujući bogatom i obilnom rađanju plodova srednje bujnog rasta. Uzgaja se na toplim i umjereno-toplim područjima, a idealna je za daljnju preradu u likere, pekmeze, džemove i marmelade. Plod Abate dozrijeva u rujnu, otprilike 30 dana nakon plodova sorte Viljamovke, a prosječna težina ploda je od 200 do 250 g. Ova sorta je idealna ako nemate svoj voćnjak već jedno ili dva drveta, pa za pripremu likera morate skupljati i skladištiti plodove prije prerade. Ima dug vijek čuvanja i može se skladištiti u hladnjaku do 5 mjeseci.

Santa Marija

Santa Marija je sorta nastala križanjem drugih sorata kruške. Smatra se da joj podrijetlo potječe iz Italije, dok neki stručnjaci tvrde da je uzgojena u 20. stoljeću u Engleskoj. Iako se najčešće konzumira svježa, zahvaljujući srednje krupnim rado se koristi i za pripremu likera, pekmeza, džema i marmelade od krušaka. Plodovi mogu doseći težinu od 150 do 250 g i s obzirom na to da nije previše sočna, kao što je na primjer Viljamovka, može se skladištiti do 1,5 mjeseca u hladnjaku. Meso je slatko-kiselkastog okusa, sočno, aromatično i bijele boje.

Viljamovka

Viljamovka je najpoznatija sorta kruške koja se koristi za daljnju preradu. S obzirom na to da je rasprostranjena diljem svijeta, često se naziva "kozmopolitanska kruška". Potječe iz Engleske gdje je uzgojena u 18. stoljeću, a u Ameriku ju je donio Enoch Bartlett 1797. godine. U Hrvatskoj se uzgaja od 18 stoljeća i često ju nazivamo "domaća kruška". Neki stručnjaci smatraju da je najkvalitetnija za izradu likera jer plodovi sadrže 8 - 15% šećera, mnoštvo aromatičnih svojstava i vrlo mali postotak kiseline (0,10 - 0,59%). Kasno ljetna je sorta, a boja ploda je svijetlo-zelena koja sazrijevanjem poprima limun žutu boju. Meso ima ugodan miris te je slatko-kiselog okusa i bijele boje. Idealna je za konzumaciju u svježem stanju, ali i za daljnju preradu. Najčešće se koristi za pripremu kompota i pekmeza, a skladištiti u svježem stanju može se od 2 do 3 mjeseca.

Berba i kupovina

Potrebno je dobro tempirati početak berbe krušaka jer ako predugo ostanu na drvetu, postat će neukusne i promijenit će lijepu zeleno-žutu boju u smeđu. Iz tog razloga, prati se boja plodova, i berba počinje kada se boja promijeni prema svijetlozelenoj, dok neke kruške čak dobiju crvenilo na strani okrenutoj suncu.

Berbu treba obavljati ručno jer se inače može oštetiti peteljku koja treba ostati neoštećena inače plod brzo trune. Plod se obuhvati dlanom i lagano zaokrene, tada se lako trga.

Ako nemate sreće da imate svoj voćnjak ili barem jednu krušku u dvorištu, morat ćete u dućan. Pazite samo da ne kupujete prezrele ili trule plodove. Kruška je zahvalna i može se prerađivati gotovo svaka vrsta.

Recepti za liker od krušaka

Iako se kruškovac najčešće radi s lako dostupnim ekstraktom kruškovca, za vas smo pronašli i domaći recept za liker od krušaka.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći kruškovac

Domaći liker od krušaka izrazito je jednostavan za pripremu, a radi se od samo 3 sastojka. Od navedenih sastojaka dobit ćete gotovo 2 l kruškovca.

Sastojci

  • 1 l domaće rakije (lozovače)
  • 1 kg sušenih krušaka
  • 1 kg šećera

Priprema

  1. Za liker su vam potrebne zrele kruške koje treba oprati, oguliti, očistiti od koštica i narezati na tanke kriške te prekriti gazom i ostaviti da se suše barem 3 tjedna.
  2. Kada su se osušile, kruške treba narezati na manje komadiće i u svakoj boci izmiješati 150 g šećera i 150 g suhih krušaka te sve preliti alkoholom.
  3. Alkohola dodajte po želji, ovisno o tome koliko jak liker želite.
  4. Boce treba dobro zatvoriti i ostaviti ih na toplom mjestu oko mjesec dana.
  5. Nakon toga liker treba procijediti kroz gazu te uliti u posebne boce.

Kruškovac od ekstrakta kruške

O vašem ukusu ovisi kakav ćete liker raditi, pa se onda igrajte s omjerima rakije i vode, a možete i količinom šećera. Ovim sastojcima trebali bi dobiti otprilike 1 l likera od kruške.

Sastojci

  • 500 ml domaće rakije (loza)
  • 250 g šećera
  • 250 ml vode
  • 2 vanilin šećera
  • 1 ekstrakt kruškovca

Priprema

  1. Šećer možete zapržiti i otopiti po želji.
  2. Ako volite svjetliji liker, zapržite manje, a ako volite tamniji, zapržite jače.
  3. U smjesu treba dodati vodu, a zatim i vanilin šećer.
  4. Kuhajte sve dok se šećer ne otopi i pretvori u gusti sirup.
  5. Kada se sirup dovoljno ohladi, dodajte domaću rakiju i ekstrakt kruškovca.
  6. Smjesu dobro promiješajte, a zatim ulijte u boce.

Svi recepti za zimnicu od krušaka >>

Čuvanje i skladištenje

Temperatura za čuvanje plodova iznosi otprilike 7 do 8°C. Može ih se i smrznuti, ali o samoj vrsti ovisi koliko smije stajati u zamrzivaču.

Prostorija u kojoj se čuvaju kruške i njeni pripravci poput pekmeza, marmelada, kompota i likera trebala bi biti malo ispod sobne temperature, suha i tamna, po mogućnosti podrum ili smočnica).

Likeri od krušaka mogu se čuvati i više godina, ali iako je riječ o alkoholu, idealno bi bilo da se iskoriste u periodu od 18 mjeseci, no svakako ga malo ostavite da odstoji

Savjeti

Kod likera od krušaka važno je plodovi nisu truli, obavezno moraju biti dobro očišćeni, a potrebno je odstraniti koštice i kožu.

Upotreba u kuhinji

Kruškovac je mirisan i sladak liker na bazi alkohola i biljnih infuzija, a često se kombinira s drugim začinima. Upotreba u kulinarstvu je poznata još od srednjeg vijeka, kada je alkemija procvjetala, a čak su i redovnici miješali razne vrste alkohola s kruškama u potrazi za novim okusima. Danas se likeri od kruške proizvode svugdje u svijetu uz dodatak začina zbog čega u nekim zemljama postaje popularno turističko piće. Liker od kruške nije jak kao ostali likeri, zbog čega se izvrsno slaže s raznim desertima i vrhnjem ili šlagom. Čest je sastojak sokova i koktela, a prema kulinarskom bontonu liker se poslužuje na kraju večere uz kavu ili čaj.

Iako su ih u srednjem vijeku redovnici najčešće koristili u medicinske svrhe, danas se piju zbog užitka. Osim likera od višnje, tzv. maraskina i amareta, liker od kruške ili kruškovac najpoznatiji je liker na našim prostorima. Često se konzumira u čistom obliku kao osvježavajuće piće s ledom, a zahvaljujući ledu, okus pića se mijenja. Također se može poslužiti i uz zrnca kave ili uz kavu.

Ljekovita svojstva

Plod kruške obiluje mineralima kao što su kalcij, fosfor, kalij, željezo, magnezij, klor, pa čak i sumpor. Ali kruška je bogata i vitaminima A, C i E, a odličan je izvor dijetalnih vlakana izvrsnih za zdravlje prvenstveno probavnog sustava.

Osim vitamina i minerala, obiluje antioksidansom naziva glutation, a koji pozitivno djeluje na krvni pritisak u tijelu.

Kruške se jedu i kako bi se smanjio osjećaj umora, dobre su protiv vrtoglavice, a pomažu i kod gubitka apetita i lošeg imuniteta.

U tradicionalnoj medicini, stoljećima se koriste za snižavanje povišene tjelesne temperature.

Foto: graindivresse / Pixabay

Zimnica od krušaka

  • Kompot od krušaka
  • Pekmez od krušaka
  • Sok od kruške
Kruškovac (liker od kruške) najbolji recept (2024)
Top Articles
Carrot Bliss Balls - Nut Free Energy Bite Perfect For Lunchboxes
Chickpea Truffles - Lovely Delites
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Wannaseemypixels
Alpha Kenny Buddy - Songs, Events and Music Stats | Viberate.com
Jesus Revolution Showtimes Near Chisholm Trail 8
Citi Card Thomas Rhett Presale
Moe Gangat Age
New Mexico Craigslist Cars And Trucks - By Owner
Signs Of a Troubled TIPM
No Strings Attached 123Movies
Jack Daniels Pop Tarts
Hijab Hookup Trendy
Accuradio Unblocked
Luna Lola: The Moon Wolf book by Park Kara
Missing 2023 Showtimes Near Landmark Cinemas Peoria
Nyuonsite
Playgirl Magazine Cover Template Free
Equipamentos Hospitalares Diversos (Lote 98)
R Cwbt
Honda cb750 cbx z1 Kawasaki kz900 h2 kz 900 Harley Davidson BMW Indian - wanted - by dealer - sale - craigslist
Msu 247 Football
Van Buren County Arrests.org
Yard Goats Score
Sef2 Lewis Structure
Red Cedar Farms Goldendoodle
A Man Called Otto Showtimes Near Cinemark University Mall
Albert Einstein Sdn 2023
Rek Funerals
Watson 853 White Oval
N.J. Hogenkamp Sons Funeral Home | Saint Henry, Ohio
Filmy Met
Metro By T Mobile Sign In
140000 Kilometers To Miles
2024 Coachella Predictions
Http://N14.Ultipro.com
Movies123.Pick
Etowah County Sheriff Dept
Ukg Dimensions Urmc
Scanning the Airwaves
That1Iggirl Mega
Planet Fitness Lebanon Nh
All Obituaries | Sneath Strilchuk Funeral Services | Funeral Home Roblin Dauphin Ste Rose McCreary MB
Great Clips Virginia Center Commons
Timothy Warren Cobb Obituary
How to Install JDownloader 2 on Your Synology NAS
Congruent Triangles Coloring Activity Dinosaur Answer Key
Mmastreams.com
Rocket Bot Royale Unblocked Games 66
Used Curio Cabinets For Sale Near Me
Coldestuknow
Syrie Funeral Home Obituary
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5253

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.